burkolat MC_NextStep_BeigeStone

Published on március 29th, 2013 | by guruadmin

0

Milyen csempe vagy járólap kell nekem? 3. rész

Az előzőekben tippeket adtunk, mire kell figyelni, ha beltérben kellene csempe vagy járólap kérdésében döntenünk. Most nézzük meg mire kell figyelni ha kimegyünk a házból.

Kültéri padló és csempe

Mindenképpen olyan lapot válassz, amit a gyártó fagyállóként jelöl meg. Az ilyen csempe vagy járólap általában préselt és alacsony a vízfelvétele. Lehetnek mázasok (egyszer égetett lapok vagy mázas porcelán burkolatok), vagy mázatlanok (porcelán vagy vörös), vagy nyújtott (extrudált) technológiával készült lapok (pl. klinker, cotto).

Közületi terek padlói (pl. bárok)

MC_NextStep_BeigeStone

Marca Corona – Next Step – Beige Stone

Az ilyen helyen a lapok elég nagy mechanikai és kémiai terhelésnek vannak kitéve és nagyon fontosak az esztétikai szempontok is (sokkal fontosabbak mint mondjuk egy gyáregység padlója esetében). Mázas vagy anyagában színezett lapok is választhatók azonban nagyon magas keménységi és kopásállósági mutatókkal kell rendelkezniük. Ezen felül természetesen a foltoknak, valamint a tisztítás és használat során fellépő kémiai behatásoknak is ellenállniuk kell. Nagy elővigyázatossággal kell választanunk, ha fényes, mázazott lapot szeretnénk választani,  különösen akkor, ha közvetlen bejárás történik majd a helyiségbe az utcáról. A lapok az utcáról a látogatók cipőire tapadt, behozott kosztól hamar elkoszolódhatnak, és a felületük bemattulhat. Ezt figyelembe kell vennünk akkor is, ha polírozott porcelán lapot választunk az ilyen helyiségekbe. A polírozott, fényes felületek nagyon szépek, de a matt felületekhez képest, sokkal hamarabb meglátszanak rajtuk a karcolódások, és a felületük a folyamatos használattól bemattulhat. Bármilyen lapot is választunk, az ajtókhoz és a nagy látogatottságú terekhez a matt lap a megfelelő választás.

Gyárak, gyáregységek padlói

A gyárakban a lapok extrém nagy súly (különböző járművek és gépek), mechanikai (emberek és járművek mozgása, kopást okozó kosz) és kémiai (padlóra ömlő-fröccsenő vegyi anyagok) terhelésnek vannak kitéve. A biztonsági előírások is nagyon magasak a megcsúszás magas kockázata miatt, hiszen ezeken a padlókon szinte folyamatosan jelen lehet csúszást okozó folyadék. Sokszor elárasztják a helyiségeket, hogy kellően megtakaríthassák és a megfelelő higiéniai körülményeket biztosítani lehessen.

A fentiekből is látszik, hogy az ide választott burkolatok testének nagyon tömörnek és vastagabbnak kell lennie a nagyon magas mechanikai terhelés miatt. Ezeknek a lapoknak kivételes kopás és kémiai ellenállással kell rendelkezniük, hogy a kosz megtelepedését korlátozzák és hogy megőrizhető legyen a tisztaságuk is. A csúszós helyiségekben magas csúszásmentességű lapokat kell alkalmazni.

Természetesen a lapok kiválasztásáról közzé tett bejegyzések sorozata nem tárgyalta ki a lakás minden részét, ahol csempe vagy járólap alkalmazható. A cél az volt, hogy útmutatást adjunk azzal kapcsolatban, hogy milyen szempontokat kell számításba venni, amikor burkolatot választunk.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Akik szeretnek minket :)