burkolat Marca Corona Next Way a nappaliban

Published on március 28th, 2013 | by guruadmin

0

Milyen csempe vagy járólap kell nekem? 2. rész

Az aranyszabály lefektetése után nézzünk most néhány példát a csempe és a járólap kiválasztásával kapcsolatban.

Először is kőrbe sétálunk a házban, és megnézzük, hogy melyik helyen mire kell figyelni amikor választunk, hiszen a csempe vagy a járólap a ház bármelyik részében jól mutat. :) Megnézzük, hogy az otthonunkon belül hol kell speciális technikai paramétereknek is megfelelni, és nem csak az esztétikai szempontoknak.

A következő írásunkban pedig majd kültérre megyünk és adunk néhány tippet arra az esetre, ha közületi helyiségbe vagy mondjuk gyárakba burkolandó csempe vagy járólap kérdésében kellene döntened. Ilyen sűrűn van ugye? :)

A saját ház/lakás:
Padlólap az előszobában/nappaliban.

Marca Corona Next Way a nappaliban

Marca Corona – Next Way

A forgalom és a környezeti behatások amelyeknek egy burkolat ki van téve minden otthonban különbözőek. Az előszoba/nappali az egyik legnagyobb forgalmú területe az otthonunknak, de a terhelés amit egy ide burkolt lapnak kopásállóság terén el kell viselnie mégis különböző lehet. Más terhelésnek van kitéve egy nappali padlója az emeleten amiből a hálószobák nyílnak, mint az előszoba padlója, ahová a kintről lépünk be a koszos cipőnkkel az utca koszával a talpunkon.

A második esetben magasabb kopásállóságú lapot kell választanunk mint az elsőnél.

Figyeljünk arra, hogy a mázas lapok esetében ne csak a burkolat PEI számát vegyük figyelembe a választásnál, hanem a többi a lap felületét érintő paramétert is mint keménység, foltállóság, kemikáliákkal szembeni ellenállás, könnyű takaríthatóság). Ezen tulajdonságok együttese határozza meg hogy mennyire ellenálló felületet kapunk. A választásnál tartsuk szem előtt a lehetséges egyéb hatásokat is mint a burkolat felületi szerkezete, színe, és csiszoltsága. Ahogy a lapok kopnak hamarabb elkoszolódnak és ha fény esik rájuk, akkor a szennyeződés hamarabb válik láthatóvá a világosabb színű burkolatokon, mint a sötétebb árnyalatú, szemcsésebb felületűeken. A fényesebb (csiszolt) felületen jobban meglátszanak a karcok, mint a matt felületen.

 

Paradyz_meisha_bianco_beige_aranz

Paradyz – Meisha/Garam

A saját ház/lakás:
Padlólap és csempe a fürdőszobában

A fürdőszobába kerülő  padlólap és csempe elkerülhetetlenül is találkozni fog kemikáliákkal és foltot hagyó anyagokkal. (p.l. személyes higiéniás termékek, kozmetikumok, parfümök stb.) Néha elkerülhetetlen, hogy maró anyagokat tartalmazó tisztítószereket használjunk a karbantartásukhoz annak érdekében, hogy biztosan higiénikus legyen a fürdőszobánk. Ebből következik, hogy elengedhetetlen a kemikáliákkal szemben ellenálló csempe és járólap választása. Ezeknek a burkolatoknak ellent kell állniuk a savas és lúgos behatásoknak.
Fontos lehet még a padló esetében a csúszásmentesség. Amennyiben a lap amit választunk csúszik, akkor használjunk fürdőszoba szőnyeget!

 

A saját ház/lakás:
Padlólap és csempe a konyhában

Paradyz Silvia csempe a konyhában

Paradyz – Silvia/Silvio

A konyha padlója a ház egyik legnagyobb terhelésnek (és törődésnek) :) kitett területe. A ház lakói a ház többi részéhez képest sokkal többet mennek, állnak rajta, és van néhány kifejezetten igénybe vett útvonal mint a mosogatóhoz vagy a hűtőhöz, esetleg a mikróhoz vezető részek. A konyha padló “gyűjti” össze a legtöbb koszt, és az előbbiekből kifolyólag, sokkal többször is takarítjuk mint az egyéb területeket, természetesen maró vagy lúgos hatású tisztítószerekkel. Ez az a felület is, ahol a legtöbbször fordul elő, hogy leejtünk valamit. Ide csak olyan burkolatot válasszunk, aminek a felülete nagyon ellenálló (magas kopásállóság, foltosodásnak ellenálló, bírja a takarítást, és magas a keménysége is). Tehát bírja a mechanikai és a kémiai terhelést egyaránt. A konyha falára kerülő csempe már más kérdés. Természetesen itt nagyon kicsi a mechanikai ráhatás, hiszen nem járunk rajta és nem is ejtünk rá semmit a magasból. Kivétel persze, ha az otthoni civakodás során pont itt landol az eldobott bögre. :) Amire viszont figyelnünk kell, hogy az ide kerülő csempe nagy kémiai terhelést kap, hiszen rácsapódik az étel, az olajok, és ezeket le is kell tisztítanunk. Ebből kifolyólag figyeljünk arra, hogy magas legyen a csempe kémiai behatásokkal szembeni állóképessége. (kép: Paradyz – Silvia kollekció)

 

Ennyit a ház belsejéről. Csempe és járólap kiválasztva! Ahogy azt az elején jeleztük, a következő írásunkkal kültérre és a nagy terhelésnek kitett közületi burkolatok területére kalandozunk.


About the AuthorBack to Top ↑
  • Akik szeretnek minket :)