burkolat Greco Gres Frontek

Published on március 25th, 2013 | by guruadmin

0

Csempe szótár 4. – Gyártási technológiák 1. (klinker)

A burkolatok gyártása különböző eljárásokkal történhet.

Az egyik az extrudálás (nyújtás)

A magas víztartalmú alapanyag keveréket nyújtják úgy, hogy egyenlő vastagságú legyen, ezután feldarabolják, majd kiégetik. Ezt a több száz éves módszert alkalmazzák a téglák és tetőcserepek gyártása során is. Azzal a különbséggel, hogy a burkolólapok előállításánál tisztább, homogénebb szemcseszerkezetű alapanyagot használnak, és az égetést is magasabb hőmérsékleten végzik. Az ilyen eljárással készült kerámiák készülhetnek mázas és mázatlan kivitelben is.

Greco Gres FrontekAz extrudált burkolatok minősége és természetesen az ára is széles skálán mozog az alapanyag finomsága (szemcseszerkezete), valamint az égetés hőfoka és időtartama függvényében. A magasabb vízfelvételű extrudált kerámiák közé tartoznak a hagyományos majolika és cotto burkolatok. A mázatlan kivitelben készült cotto burkolatokat burkolás után érdemes viasszal kezelni, a vízfelvétel csökkentésének érdekében.

(kép: Greco Gres – Frontek)

Az alacsonyabb vízfelvételű ezért fagyálló, magas hőfokon égetett extrudált kerámiákat klinkernek nevezzük. Ezek a termékek is lehetnek mázasak vagy mázatlanok. A klinker burkolatok itthon kevésbé népszerűek, főleg magas árfekvésük miatt, de számos országban, például a Skandináv országokban, vagy Németországban, széles körben alkalmazzák őket. Mivel általában nagyobb vastagságban készülnek, hajlítószilárdságuk, mechanikai terhelhetőségük magas. A klinker lapok másik előnyös tulajdonsága, hogy hátoldaluk erősen bordázott, így a kötőanyaggal nagy felületen érintkeznek, és ezért az aljzattal erős kötést tudnak létrehozni. E tulajdonságuk miatt, megfelelő ragasztóanyag használata esetén, különösen alkalmasak nagy hőingadozásnak kitett, nagy felületű burkolatok kialakítására. Két ilyen felhasználási területen ahol klinker burkolatokat használnak az épületek külső homlokzatai, valamint úszómedencék burkolása.

A klinker burkolatok hátránya, hogy a gyártás során az égetés folyamata alatt bekövetkező jelentős zsugorodás miatt elég méretpontatlanok, így csak széles és nem teljesen egyenletes fugahézaggal, fugakereszt használata nélkül burkolhatók.


About the AuthorBack to Top ↑
  • Akik szeretnek minket :)