burkolat A képen a Paradyz gyár My Way Noce lapja. Jó példa a tonalizált lapra.

Published on március 8th, 2013 | by guruadmin

2

Csempe szótár 3. – Tónus és kaliber

Tónus vagy színárnyalat
A csempék és a járólapok több természetes anyag keverékéből készülnek. A folyamat végén kiégetik őket egy nagy kemencében, elég magas hőfokon. A csempe elég sok időt tölt ebben a hosszú kemencében. Leginkább úgy lehet elképzelni mint amikor egy autóval bemegyünk egy alagútba. Annyi a különbség, hogy itt sokkal melegebb van. :) Ebben az ’alagútba’ nem lehet teljesen egyenletes hőmérsékletet garantálni, és ez bizony hatással van az elkészült termékre. Az égetés végén a lapok tónusa minden egyes égetésnél kicsit különböző lesz. Ezeket a tónus/színárnyalat különbségeket a gyártók minden esetben jelölik egy betű és egy számkód megadásával.
Tanácsos tehát, a megrendelésnél odafigyelni arra, hogy az egy helyiségbe kerülő tételek ugyanazon tónusban kerüljenek megvásárlásra. Fontos az is, hogy egy kicsivel többet rendeljünk azokra az esetekre, ha később pótolnunk kell (pl. Sérül a burkolat, vagy meg kell bontani mondjuk csőtörés miatt), hiszen a fent említett előállítási folyamat miatt nem biztos, hogy a gyárban megint lesz az a tónus amit venni szeretnénk. Ha a megrendelt mennyiség mégis kevésnek bizonyul, néhány nappal vagy héttel később még van arra esély, hogy a gyártó raktárában lesz még az általunk rendelt csempe a kívánt színárnyalatban.

Kalibráció
Az égetés során a lapok a nyers méretükhöz képest veszítenek a térfogatukból. Ennek következtében a kemencéből kikerülő lapok között igen jelentős méretbeli eltérések keletkeznek. Azért, hogy a vásárlóhoz azonos méretű csempe / járólap kerüljön, egy számítógép-vezérlésű „kalibráló” géppel szétválogatják ezeket a lapokat. Ahogy a tónus esetében, itt is jelöli a gyártó, hogy az adott lap milyen méretű. Ezt nevezzük kalibernek. Ez annyit jelent, hogy ha egy lap mérete a katalógus szerint 45×45 cm akkor a kalibrációhoz mérten a lap tényleges mérete ettől egy kicsit eltérő lehet. Természetesen amikor megvásároljuk ezeket a burkolatokat, akkor az azonos kaliberű tételek mérete megegyezik, így ez a kis eltérés a végeredményként kapott felület esetében semmilyen problémát nem okoz. Azt, hogy mennyire térhet el az eredeti mérettől a lap, egy szabvány határozza meg %-os mértékben. Így fordulhat az elő, hogy egy nagyobb méretű, drágább csempe esetében az eltérés nagyobb lehet milliméterben megadva, mint egy kisebb méretű és esetleg olcsóbb csempe esetében. Ezért minél nagyobb méretű lapot vásárolunk érdemes annál nagyobb fugahézagot hagyni.

My Way Santa CaterinaRettifikált burkolatok
Vannak úgy nevezett rettifikált burkolatok. Ez azt jelenti, hogy a burkolatokat az égetés után a kaliber eltérések kiküszöbölése érdekében egyforma méretűre vágják. Ezeknél a csempéknél / járólapoknál találkozhatunk olyan méretekkel mint 29,8 cm x29,8 cm vagy 29,8×59,8. Itt nem kell aggódnunk a kalibráció okozta problémák miatt. Ezek a burkolatok pontosan egyeznek, így ha utánrendelés szükséges, akkor csak a tónus eltérésre kell odafigyelnünk.

A képen a Paradyz gyár My Way Santa Caterina lapja.

 

Néhány tanács:
Rendeléskor figyeljünk arra, hogy a tónus és a kaliber egyezzen.
A burkolás során a burkoló ellenőrizze a dobozon feltüntetett tónus és kaliber adatokat! Ha eltérést talál akkor azt jelezze nekünk a burkolás előtt, és mi pedig szóljunk a kereskedőnek, ahol vásároltunk, hiszen az ebből adódó reklamációt a burkolás után nem tudjuk érvényesíteni, és hosszú évekig ‘élvezhetjük’ a foltosnak tűnő felületet!
A képen a Paradyz gyár My Way Noce lapja. Jó példa a tonalizált lapra.Figyeljünk arra, hogy léteznek nagyon tonalizált lapok. Ezek felülete laponként meglehetősen eltérő lehet.Ezt a gyártók mindig jelölik! (pl. Fa- vagy kőhatású burkolatok esetében, ahol természetes motívumokat másolnak le a gyártók.) Ha ilyet vásárolunk akkor feltétlenül nézzük meg legalább egy fényképről, hogy a lap hogyan mutat nagyobb felületen. Egy lapból nem fogjuk látni a teljes képet.

A képen a Paradyz gyár My Way Noce lapja látható. Jó példa a tonalizált lapra.

Ha a fenti adatokkal mindenki tisztában van, és a vásárlót is tájékoztatják, akkor nem ér senkit meglepetés, és a végeredmény olyan lesz amilyet a megrendelő szeretne. Természetesen így a reklamáció is elkerülhető.


About the Author2 Responses to Csempe szótár 3. – Tónus és kaliber

  1. Pingback: Mennyi csempe vagy járólap kell nekem? - csempeguru.com

  2. Pingback: A csempe és a járólap burkolása - csempeguru.com

Back to Top ↑
  • Akik szeretnek minket :)