burkolat Ahol kell a csúszásmentesség :)

Published on március 4th, 2013 | by guruadmin

1

Csempe szótár 2. – Csúszásmentesség

Ha olyan területre akarsz burkolatot választani, ahol előírás a magasabb csúszásmentesség vagy egyszerűen csak erre van szükség, ott figyelj rá, hogy megfelelő lapot válassz. (pl. medencék, medencék széle, fürdőszoba).

Na de honnan tudod hogy egy lap csúszásmentes??

A katalógusokban vagy a gyártók weboldalain általában jelölik a padlólap csúszásmentességi fokát. Ez a szám azt jelöli, hogy száraz cipőtalppal ha rámegyünk a felületre az mennyire (nem)csúszik. Ezt az „R-skálával” jelölik. Értéke R9 és R12 között van. Ha egy lapnál nincs feltüntetve ez az értéke, nem feltétlenül jelenti, hogy a lap csúszós lenne – sokszor a gyár egyszerűen nem végez bevizsgálást, vagy nem tartja fontosnak hogy feltüntesse az értéket. Ez főleg a mázas kerámialapok esetében érvényes.

A baleset megelőzésen túl az egyik fontos tényező a burkolat tisztán tarthatósága. Minél magasabb az R szám, annál strukturáltabb a felület, ezért nem érdemes az indokoltnál nagyobb csúszásmentességű lapot használni, mert nehezebb tisztítani.

Melyik lapot hová?

Ahol kell a csúszásmentesség :) R9: általános felhasználás (pl. lakás, iskola, iroda, rendelő).
R10: csúszásmentes felület (pl. fürdőszoba, raktár, garázs, éttermi konyha).
R11: fokozottan csúszásmentes (pl. mosoda, tejüzem, hűtőkamra padlója).
R12: maximális csúszásmentesség (pl. húsfeldolgozó, ipari konyha).

Az R szám mellet találkozhatunk még a csúszásmentességnél az A, B vagy C jelöléssel is. Ez a nedves/vizes kövön, mezítláb mért csúszásmentességet jelöli. Ennek több fronton is nagy jelentősége van (uszoda, szauna vagy otthoni a fürdőszobában)! A leggyakrabban előforduló háztartási balesetek közé tartozik az, hogy valaki elcsúszik a vizes padlón! Ha nem megfelelő csúszásmentességű lapot választasz a fürdőszobádba, akkor mindenképpen figyelj oda arra, hogy használj kádkilépőt az esetleges balesetek elkerülése érdekében!
Kép forrása: http://www.poolandspascene.com/pool-and-spa-exhibition-at-nec/making-a-splash-at-annual-uk-pool-spa-awards


About the AuthorBack to Top ↑
  • Akik szeretnek minket :)