burkolat Marca_Corona_Externo_3_1440

Published on április 11th, 2013 | by guruadmin

0

Csempe vagy padlólap sérülések. Reklamáció megelőzés és kezelés.

Figyelembe véve, hogy minden évben nagy mennyiségű csempe és járólap készül a gyárakban, azt mondhatjuk, hogy a hibák és a reklamációk igen ritkák. Ez azért van, mert a legyártott burkolatok minősége, a burkolások tervezése és a kivitelezése minősége, valamint a gondos karbantartás együttesen adja meg a vevői elégedettség mértékét.

Marca_Corona_Externo_1_1440

Marca Corona – Externo

Mindezeket figyelembe véve, ha valami nem megfelelően megy végbe akkor problémák üthetik fel a fejüket. Ezek néha ‘csak’ esztétikai hibák, ám az is előfordul, hogy a hiba miatt használhatatlan a felület, és ezért a burkolatot fel kell szedni és ki kell cserélni. Ennek a költségeit és a vele járó kellemetlenségeket könnyű elképzelni.

A lehetséges különböző hibák mindegyikének felsorolása nélkül most mégis adunk néhány javaslatot, ötletet a felhasználóknak.

Folt van a burkolaton:
A lapon lévő minden lap lehet hiba, de reklamálni akkor érdemes, ha csökkenti a leburkolt felület végső kinézetét vagy a lap a hiba miatt nem burkolható vgy nem lehet rendeltetés szerűen használni.
Tehát ha egy leburkolt felületen egy foltot csak letérdelve, nagyon közelről lehet látni, esetleg nagyítót kell használni hogy észrevegyük vagy csak nagyon erős direkt fényben vehető észre, akkor az nem érdemes hibaként kezelni.

Marca_Corona_Externo_3_1440

Marca Corona – Externo

A padló tönkre ment, tehát hibás a padlólap vagy lehet hogy mégsem?
Bármilyen a burkolási folyamat során bekövetkezett hiba, mindig a lapokon lesz látható, (a lapok eltörnek, felemelkednek stb.) hiszen a lapok képezik a látható felületet. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a lapok hibásak lennének. A hiba megjelenésének a helye nem feltétlenül egyezik meg azzal ami a hibát okozza. A burkolt felület minősége függ a burkoláshoz felhasznált anyagok minőségétől, a designtól, a lapok felhasználásának módjától és a karbantartástól. A hibát az előzőek közül bármelyik okozhatja.

Például a mázas felület idő előtti romlását az alább felsorolt hibák bármelyike okozhatja:
- A csempe vagy a padlólap minőségi hibája: a felhasznált lapoknak nem volt meg az előírásoknak megfelelő kémiai vagy mechanikai ellenálló képessége.
- Rosszul megválasztott burkolat: a felhasználás helyének nem megfelelően kiválasztott lapok. Ez tervezési hiba.
- Nem megfelelően leburkolt lapok/hanyag burkolás. Pl. a frissen burkolt felületet később vagy előbb takarították fel mint kellett volna.
- Rosszul tisztított burkolat: pl. a burkolatokat karcoló vagy korrozív kemikáliákkal tisztították.

Marca_Corona_Streaming_Grey_1440

Marca Corona – Streaming Grey

A hiba megállapítása egy elég komplex feladat minden szereplő bevonását igényli. Még a felhasználóét is.

Hibás lapot adtak el nekem. Már le van burkolva, kompenzációt akarok!
Abban az esetben, ha a csomagolás kinyitása után egyértelműen látható, hogy a csempe vagy a padlólap hibás, vagyis a lap hibája szabad szemmel egyértelműen látható, akkor semmilyen esetben sem szabad azt felburkolni. Azonnal jelezni kell az üzletben, ahol a lapot vásároltuk, hogy a termék hibás. Ha nem így teszünk, és a lapok  burkolásra kerülnek, sokkal nehezebb lesz érvényesíteni a jogainkat, és a gyártó pedig biztosan elutasítja a reklamációt.

Ami talán még ennél is fontosabb, hogy amennyiben így teszünk megkíméljük magunkat egy csomó felesleges költségtől. Sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb a hibás lapokat a burkolás előtt kicserélni, mint felverni a már leburkolt lapokat, és újra burkolni a felületet. Ha időben jelezzük a hibát, a segédanyag kétszeri megvásárlásától is megkíméljük magunkat.

Sokkal kevesebb időt veszítünk és rengeteg kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat, ha időben jelezzük a hibát!

A legtöbb hiba elkerülhető, ha odafigyelünk a tervezés, a kivitelezés és a karbantartás során!


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Akik szeretnek minket :)