burkolat Midian_aranz_RC2

Published on április 24th, 2013 | by guruadmin

1

A felhasználónak is biztonságos csempe és járólap 2. rész.

A felhasználó biztonsága fontos kérdés, akár az otthonunkról, akár közületekről beszélünk.

Az írás első része itt található, most pedig részletezzük mitől biztonságos a csempe és a járólap.

Paradyz - Midiam csempe

Paradyz – Midiam csempe

Baleset megelőzés:
A burkolatok felületéhez köthető balesetek többsége elcsúszásból vagy felbukásból ered és csak a padlólapokhoz köthető. A csempe ezen a területen nem kerül szóba. Ezen balesetek veszélye a felület fizikai és geometriai tulajdonságaival köthető össze. Ezek a tulajdonságok felület szabályossága (pl. az egymást követő részek különböző szintben vannak, ez felbukást okozhat), vagy a felület érdessége (amely hatással van a csúszósságra).  Ismert tény, hogy  burkolatok csúszóssága sok összetevőtől függ a felületen kívül. Az egyik legfontosabb ezek közül a folyadék jelenléte a felületen (pl. víz egy teraszon, vagy egy medence körül, vagy olaj egy gyár padlóján).
Egy megfelelően megtervezett és leburkolt  felületet biztonságosnak nyilváníthatunk a felbukás rizikóját tekintve.
A csúszósság tekintetében kijelenthetjük, hogy általánosságban sokkal csúszósabbak azok a felületek amelyek simák, fényesek. Tehát egy csúszásmentes anyagnak durva felületűnek kell lennie. Ez a durvaság azért szükséges, hogy folyadék jelenléte esetén megakadályozza, hogy a cipő talp és a burkolat felülete között folyamatos folyadék réteg alakulhasson ki.  Ha ilyen folytonos réteg kialakul a cipőtalp és a padló között, az nagyban csökkenti a tapadást, és növeli az elcsúszás veszélyét (hasonló a folyamat a csúszós úton kialakuló megcsúszásos baleseteknél is). Ahogyan ezt korábban említettük, a kerámia burkolatokkal

Paradyz - Midiam csempe

Paradyz – Midiam csempe

bármilyen felületet létrehozhatunk. Természetesen vannak speciálisan csúszásmentesre tervezett lapok is. Elmondhatjuk tehát, hogyha a terület ahová burkolatot keresünk csúszásveszélyes, akkor létezik olyan kerámia ami lehetővé teszi, hogy megelőzzük az elcsúszásos baleseteket amennyire ez lehetséges. De nem az az egyetlen amit elmondhatunk a kerámia burkolatokról a csúszásveszély kapcsán. Ha összehasonlítjuk a magas csúszásmentességhez szükséges dolgokat a jól takaríthatósághoz szükséges feltételekkel, akkor azt látjuk majd, hogy ellentétei egymásnak. Minél csúszás-biztosabb egy burkolat, annál nehezebb tisztán tartani és fordítva. Ennek oka az, hogy a csúszásmentesség durva felületet ígényel, a jól takaríthatóság pedig simát. Azért meg kell említenünk, hogy a kerámia burkolatok azok, amelyek a legsikeresebben orvosolják ezt az ellentmondást. Elérhetők olyan termékek a piacon, amelyek csúszásmentesek és nagy felületi keménységgel és kémiai ellenálló képességgel rendelkeznek, mely lehetővé teszi, hogy ellenálljanak a legerősebb tisztításnak is elváltozás nélkül.

Statikus elektromosság elleni védelem:
Vannak olyan típusú burkolatok, amelyek engedik a statikus elektromosság felhalmozódását a felületen. Az ilyen felgyülemlett energia a járó ember által okozott dörzsöléssel aktiválható, és gyakran áramütéshez vezethet az emberi testen. Néhány anyag képes meggátolni az ilyen energia felgyülemlést.
Az anti-statikus anyagok használata a padló befedésére, biztosítja egyrészről az emberi testre káros/zavaró fizikai körülmények (általában az áramütés) kizárását, valamint nagyobb biztonság érhető el azokon a helyeken, ahol erre szükség van (laboratóriumok, kémiai gyáregységek), ahol a robbanásra képes anyagok nagyobb mennyiségben jelen lehetnek, és az elektromos töltés hatására felrobbanhatnak.
A kerámiából készült anyagoknak általában nagyon alacsony az elektromos vezetői képessége. Ez a képesség, a kerámia anyag kémiai struktúrájából ered, így minden kerámiából készült anyagra vonatkozik. Az elektronikai szigetelések nagy része kerámiából készül, az úgy nevezett “elektronikai porcelánból”. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerámiából készült burkolatok nem mutatnak jelentős hajlamot a statikus elektromosság összegyűjtésére a

Paradyz - Midiam csempe

Paradyz – Midiam csempe

felületükön.

Tűzállóság:
A tűzállóság egy fontos szempont a amikor a minőséget és a várható élettartamot értékeljük. Nem csak akkor amikor az “otthoni” körülményeket nézzük, ahol a kerámia burkolat csak véletlen balesetekkor találkozik a tűzzel, hanem az olyan ipari környezetkben is ahol a tűz “munkakörülmény”.
A tűzállóság fontos tényező a csempe és a padlólap esetében, hiszen a bútorok után ezek kerülhetnek a legtöbbször kapcsolatba a tűzzel. Mind a csempe és a járólap tűzállósága egyformán fontos az ember biztonsága érdekében. Az, hogy egy tűz mekkorára erősödik nagyban függ attól, hogy milyen az anyagok éghetősége, amikkel kapcsolatba kerül. Mennyire táplálják és erősítik ezek az anyagok a tüzet. Az emberi élet biztonsága egy tűzesetnél azon is múlik, hogy a tűz mennyi gáz halmazállapotú anyaggal találkozik, és hogy milyen mértékben károsodik az épület szerkezete a tűz során. Ezeket figyelembe véve elmondhatjuk, hogy a kerámiák tűzállósága extrém magas. A kerámia burkolatok anyaguk természetéből adódóan (más burkoló vagy fedő anyagokhoz mérten is), teljes mértékben ellenállnak a tűznek és általában sérthetetlenek a tűz folyamán keletkező magas hő által. A kerámia burkolatok nem sérülnek amikor kapcsolatba kerülnek a tűzzel, nem táplálják a tüzet, nem engednek ki magukból szennyező anyagokat és nincs negatív hatásuk az épület stabilitására a tűz folyamán.


About the AuthorOne Response to A felhasználónak is biztonságos csempe és járólap 2. rész.

  1. Pingback: A felhasználónak is biztonságos csempe és járólap 1. rész. - csempeguru.com

Back to Top ↑
  • Akik szeretnek minket :)